Fred Van Hove

Ik begon met taijiquan in 1989. Eerst bij Maria Van Orshoven, vervolgens bij Shen Zhengyu en later bij Li Chang Duo. Een belangrijke leraar was ook Patrick Couder.

Op zoek naar de roots van Taijiquan trainde ik van 2002 tot 2010 een 5 tal maanden per jaar intensief in China/Shanghai. Ik trainde daar eerst Chen-stijl met Wang Wen Long, vervolgens ook xin yi met Nu Wen Fa en uiteindelijk ontmoete ik in 2006 Shen Tiegen die mijn voornaamste leraar werd. Later onderging ik ook de 'Bai Shi ceremony' met hem. Omdat mijn leraren hun Engels beperkt was studeerde ik daar ook Chinees.

Van 2010 tot begin 2014 verbleef Shen Tiegen in Hamburg. Jaarlijks kwam hij 2 keer een maand naar Belgie voor intensieve stages.

In 2018 ging ik (samen met 2 studenten) een laatste keer naar Shanghai voor een 3 weken training.

Door Corona kon de geplande 2020, 3 weken training met Shen Tiegen niet doorgaan.

Naast taiji trainde ik in het verleden oa ook Aikido, wing chun, karate. De laatste jaren had ik ook het geluk om tijdens mijn werk met jongeren wekelijks lessen in westerse boks, thai boks, krav maga, een beetje bjj ea. te kunnen organiseren en meedoen. De trainingen die ik geef weerspiegelen voor een stuk deze invloeden. Taiji training blijft op die manier voor mij een 'levende' gevechtskunst.

Ik beoefen ook al meer dan 30 jaar meditiatie (zen, vipassana) en vul mijn taiji training aan met Ketllebell training waar volgens mij gelijkaardige principes worden gebruikt.

Met het ouder worden verdiep ik mij ook meer en meer in qi gong/nei gong als methode om gezond, soepel en sterk te blijven. Zo beoefende ik natuurlijk de qi gong/nei gong reeksen verbonden aan de Wu- en Chen-stijl systemen, en leerde oa ook veel van Wim (zie onder). Sinds meer dan een jaar doe ik ook wekelijkse uitwisselingen met Tony Carmone die een specialist is in Chinese geneeskunde en medische qi gong.

Last but not least verdiep ik mij al jaren in het effect van voeding op lichaam en milieu en probeer een 'plant based' voedingspatroon te volgen.

fred.kid (227K)

Nancy Blanckaert

Taiji of Tai chi...in oorsprong een Chinese gevechtskunst...of beoefend als bewegende meditatie..

Geen weerstand, maar sensitief meegaan met de beweging (aanval) van de ander. Het harde hierbij neutraliseren of teruggeven...dit alles terwijl je rustig in je centrum blijft staan. Dit fysieke proces doortrekken naar het dagelijkse leven boeit mij ontzettend. Zo wordt Taiji 'groei in bewustzijn'.

Ik volg ondertussen 9 jaar les bij Dongfang...een boeiend traject! Fred, onze leraar, leert je het hele Taiji systeem aan, gaande van toepassing gevechtsapplicaties, het aanleren van de vormen, Qigong, pushing hands, gebruik van wapens...Meermaals werd ik uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen!!

Een viertal jaar geleden ben ik ook Kung Fu en taiji beginnen trainen bij Master Lo. Hoewel mijn (hobby)roots bij Taiji liggen, vind ik het beoefenen van Kung Fu ook ontzettend leuk. Sinds september 2019 geef ik zelf les. Oorspronkelijk was dit niet mijn bedoeling, maar ik ben er tijdens de lessen van Fred langzaam ingerold. Hij geeft oud-studenten de kans om op zaterdag nieuwe studenten in te leiden bij het aanleren van de vorm. Ik geef ondertussen ook, samen met Master Lo, 'Kung Fu for Kids' aan kinderen leeftijd 4 tot 12 jaar.

Bij Ankerpunt vzw geef ik als vrijwilliger Taiji / Qigong aan volwassenen en Kung Fu lesjes aan jonge kinderen.

Ik hoop in mijn lessen geinteresseerden te kunnen motiveren / inspireren om steeds krachtiger in het leven te staan. Mentaal in je kracht komen, kan alleen maar bevorderd worden door ook lichamelijk in je kracht te komen. Zelf blijf ik nog steeds graag les volgen bij mijn 2 leraren Fred Van Hove en Master Lo. Beide leraren inspireren mij nog iedere dag!!

nancy (57K)Satu Rantala

Ik heb taichi voor de eerste keer in 2010 bij Jonny Kiggen geprobeerd en voelde onmiddellijk dat het iets voor mij was. Het was een levensveranderende ervaring. Later ben ik bij Fred zijn lessen aangesloten en ben nu al een 10-tal jaar ermee bezig.

Ik had het geluk om verschillende stages met Shen Tiegen mee te kunnen doen toen hij nog in Europa was, en ik ben een keer in Shanghai geweest om daar te trainen.

Ik ben gefascineerd door de oosterse cultuur, vooral zen-meditatie, theeceremonie en zen-verhalen, tempels, tuinen en kunst.

Taichi helpt me om kalm te blijven in een hectische wereld en om mijn werk, familie en andere bezigheden rustiger te combineren. Taichi is een belangrijk deel van mijn leven geworden.

Ik heb ook gemerkt dat mijn fysieke conditie veel beter is geworden en dat ik minder last heb van verkoudheid, gespannen schouders en hoofdpijn.

Mijn favorieten in de taichi zijn tui shou (klevende handen), qi gong en de vormen oefenen. Wapens (speer, sabel en rechtzwaard) vind ik opwindend.
Ik ondersteun nieuwe studenten op zaterdag met oa de vorm-training en push hands.

satukl (312K)


Wim Baeck

Ik ben in 2007 met Yang-stijl Tai Chi Chuan begonnen in de "Kung Fu Chang Belgium" school in Brussel. Vanaf 2010 begon ik ook les te volgen in Shanghai Wu-stijl bij Dongfang in Leuven.

Volgde daarnaast ook meerdere stages zoals o.a.
(2011,2012) Wudang Tai Chi Chuan in Thailand (Hong Kong Wu stijl),
(2013) stage Wudang mountains stijl in Brussel,
(2015) pushing hands met Mark Rasmus in Thailand,
(2017) Rencontres Jasnieres met aansluitend Dan Docherty camp,
(2018) stage pushing hands met Ian Sinclair
en doe ook regelmatig vrije push hands uitwisselingen.

Waarom Tai Chi Chuan?
- In de eerste plaats voor de gezondheid. Het is een intelligente manier om fit te worden en blijven.
- Connectie lichaam en geest.
- Het martiale is zeker een belangrijk aspect en eigenlijk onontbeerlijk om Tai Chi Chuan te begrijpen en juist uit te voeren.
- Ideaal voor de reiziger (of in quarantaine ??) om op jezelf te oefenen.
- Ook de onderliggende Taoistische filosofie is interessant studiemateriaal, zowel intellectueel als praktisch.

Ik geef op zaterdag, als ik in Belgie ben, de opwarming met nadruk op de basis taichi principes. Daarop aansluitend en indien de mogelijkheid zich aandient, boeit het mij om deze principes in vrije pushing hands toe te passen en integreren.

wim (88K)